Guide Mendaki Bukit Kutu, Kuala Kubu Baru

Nama: Bukit Kutu

Lokasi: Kuala Kubu Baru, Selangor

Koordinat Permulaan: 3.572510N, 101.738128E

Ketinggian Permulaan: 290m dari aras laut

Kesukaran Bukit Kutu: Sederhana, stamina yang baik diperlukan untuk beberapa kawasan yang curam tetapi ada pelbagai halangan yang akan ditempuhi (saya tidak bocorkannya di sini)

Purata Masa Siap: 6 jam (4 jam naik bukit dan 2 jam turun bukit)

Jarak Bukit Kutu: 6.5km

 

Barang yang perlu disediakan untuk ke Bukit Kutu:

 1. Kantung Penghidratan 1.5L (Atau Satu botol Air 1.5L dan botol kecil 500ml sebagai alternatif)
 2. T-shirt dan seluar tambahan
 3. Coklat dan bar tenaga
 4. Baju hujan (atau selimut kecemasan)
 5. Beg mendaki yang tahan lasak
 6. Stokin tambahan
 7. Tongkat pendaki (pilihan) Membeli-belah untuk peralatan aktiviti luar? Lihat tawaran kami di sini

 

Pergi ke Bukit Kutu (sekitar 90 minit dari KL)

Jika anda menggunakan laluan lebuh raya, keluar melalui Bukit Beruntung dan menuju ke arah Kuala Kubu Baru. Lintas di hadapan Kuala Kubu Baru dan terus ke arah Kampung Pertak. Selepas jambatan yang kedua, dari Kuala Kubu Baru, anda akan lihat papan tanda yang menghala ke arah Kampung Pertak, di mana anda akan belok kanan ke Kampung Pertak. Dari situ, jalan terus sehingga sampai ke jalan kerikil (batu kecil dan pasir). Jambatan masuk yang berada di hadapan akan menjadi pintu masuk ke Bukit Kutu.

 

peta-lokasi-bukit-kutu
Anggaran kasar untuk masa yang diambil untuk sampai ke Bukit Kutu

Tempat letak kenderaan Bukit Kutu 

Anda boleh pilih untuk meletak kereta berhampiran dengan pintu masuk tetapi sila ingat agar tidak tinggalkan mana-mana barang berharga anda tanpa pengawasan. Jika anda sesat di Kampung Pertak, jangan segan silu untuk bertanyakan arah jalan dengan penduduk setempat. Mereka sangat mesra dan akan bimbing anda ke jalan yang betul dengan senang hati.

Pendakian – Perkara penting yang perlu diingat tentang laluan di Bukit Kutu adalah, jangan belok ke kiri pada jam pertama pendakian. Anda juga akan menyeberangi dua sungai kecil dan jambatan rosak semasa bahagian pertama pendakian Bukit Kutu. Tak perlu jaga kasut anda daripada basah. Ia tetap akan jadi basah di laluan yang lebih jauh. Terdapat beberapa checkpoint di sepanjang jalan tetapi jika anda terus ke laluan yang betul pada jam pertama, anda akan berada di laluan yang betul. Terdapat juga penanda di sepanjang denai Bukit Kutu dalam bentuk pita peringatan merah yang diikat pada pokok, jadi jangan ragu untuk mengikutinya.

pintu-masuk-bukit-kutu
Pintu masuk sebelum jambatan patah. Masih rata untuk pendakian ini.


Akan ada banyak pokok buluh di sepanjang laluan anda. Jika anda perasan pokok buluh tinggi yang luar biasa  dan pokok tumbang menghalang laluan anda, anda berada di landasan yang betul. Merangkak je terus, senang

 

pokok-buluh-bukit-kutu
Pokok buluh yang sangat tinggi di sepanjang laluan anda.

Di sepanjang laluan anda, anda akan temui curam yang berakar seperti yang anda lihat di bawah. Sila perhatikan langkah anda pada ketika ini. Licin, sangat mudah untuk jatuh dan nanti cedera. 

bukit-kutu-huge-tree
Pemandangan yang menakjubkan tetapi sentiasa berhati-hati. Anda tidak mahu jatuh di sini.

 

fallen-tree-bukit-kutu
Akan ada halangan seperti kayu balak yang tumbang di sepanjang laluan anda. Ruang di bawahnya muat untuk merangkak.


Lepas dua jam, anda akan sampai ke salah satu checkpoint di laluan mendaki Bukit Kutu, tembok batu yang tinggi. Ia adalah tempat yang cantik untuk berehat dan mengambil beberapa gambar. Sila elakkan daripada merosakkan dinding batu dan kalau boleh, jangan buang sampah merata-rata di sekitar kawasan itu. Anda berada satu jam dari puncak pada ketika ini.

stone-checkpoint-bukit-kutu
Dinding batu setinggi 50m yang menakjubkan. Sememangnya ia adalah pemandangan yang menakjubkan.

 

Teruskan mendaki melalui laluan berbatu dan anda akan sampai ke laluan kecil tersembunyi di belakang batu. Sukar untuk dilihat dari atas tetapi beberapa pejalan kaki telah meninggalkan tanda di laluan itu dan ia sangat jelas. Hanya ikut penanda dan terus mendaki. Dari sini dan seterusnya, laluannya agak lurus ke hadapan. Sebaik sahaja anda sampai ke cerobong, anda hampir sampai ke puncak. Laluan cerobong yang betul menghala ke batu puncak dan laluan di belakang cerobong menghala ke runtuhan lama. Cerobong itu dikatakan sisa daripada salah satu bangunan pada zaman dahulu. (masa untuk bergambar!)

peak-bukit-kutu-chimney
Anda sudah hampir di puncak. Bertenang dan nikmati pemandangan semasa anda berada di situ.

 

peak-bukit-kutu-signage
Papan tanda Bukit Kutu menandakan puncak. 1092m dari aras laut.

 

stone-peak-bukit-kutu
Anda perlu memanjat batu menggunakan tangga logam yang disediakan oleh pejalan kaki yang terdahulu. Sila berhati-hati dengan langkah anda di sini.

 

peak-2-bukit-kutu
Terdapat tiga set tangga kesemuanya sebelum sampai ke batu yang terakhir.

 

Berhati-hati apabila anda bergerak di sekitar batu terakhir. Tidak akan ada tali atau apa-apa untuk menyokong anda di sisi anda. Jatuh dari batu yang terakhir akan menyebabkan kecederaan yang tidak dapat dibayangkan.

 

view-bukit-kutu
Dan ini adalah pemandangan apabila anda berada di batu terakhir. Sila berhati-hati apabila bergerak di sekitar batu terakhir.

 

going-down-bukit-kutu-peak
Dan ya, anda perlu turun dengan cara yang sama seperti anda daki. Gerak dengan perlahan. Mungkin pengalaman yang menakutkan bagi mereka yang takut dengan ketinggian.

 

bukit-kutu-chimney-view
Pemandangan cerobong asap dari batu.

 

Sebaik sahaja anda turun dari puncak Bukit Kutu, pergi ke arah denai di belakang cerobong asap. Berjalan kaki selama 10 minit akan bawa anda ke runtuhan lama di mana sebuah rumah agam lama berdiri di atas bukit. Tidak banyak yang tinggal tetapi kerana anda berada di atas sana, mengapa tidak melawatnya?

 

old-cottage-bukit-kutu
Sebahagian daripada runtuhan lama yang masih dibiarkan berdiri.

 

Mendaki turun melalui trek sama akan mengambil masa 2 jam lagi tetapi sila bergerak secara perlahan-lahan dan elakkan diri anda daripada melompat ketika menuruni tebing. Tekanan pada lutut anda apabila mendarat akan rosak dalam jangka masa panjang. Sebaik sahaja anda sampai ke sungai di bawah, sudah tiba masanya untuk berseronok dengan berenang di sungai air tawar yang sejuk. Secara keseluruhannya, pendakian akan membuatkan para penggemar aktiviti luar berpeluh tapi seronok untuk dapatkan hari yang jauh dari kawasan bandar. Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai laluan mendaki Bukit Kutu, sila tinggalkan di ruangan komen di bawah dan saya akan menjawabnya secepat mungkin.

Shop Our Gears

More tips that you might find useful:

One thought on “Mendaki Bukit Kutu | Guide Lengkap Untuk Para Hikers – Updated 2022

 1. sdhana says:

  Terima kasih untuk makluman yang lengkap diatas. Saya ada dua pertanyaan
  kawasan pendakian perlu permit polis?
  Kawasan ini ada pajat ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *